Przepis na Kurczaka Curry

Przepis na Kurczaka Curry

30 czerwca 2022 0 przez redakcja serwisu

Kuchnia Polska jest jedną z najbardziej prostych kuchni świata. Wystarczą ziemniaczki, mizeria i kotlecik schabowy polany tłuszczykiem i mamy raj w gębie. Jednak ma to swoje konsekwencje, bo ta prostota to też dania bardzo tłuste. Niektóre z nich wyglądają tak, że my „smakosze” popijamy danie olejem z frytek, oczywiście metaforycznie.

A co jeśli Ci powiem, że istnieje druga równie prosta kuchnia jak nasza, a jest zdecydowanie zdrowsza? Chcesz wiedzieć?

Okej, już Ci mówię tą kuchnią jest kuchnia orientalna. Tak jest, dokładnie, kuchnia azjatycka. W swoim repertuarze posiada wiele aromatycznych przepisów, które okraszone są masą warzyw i mega aromatycznych przypraw.

Jako, że nie jestem gołosłowny chciałbym Ci dać przepis na kruchutkiego kurczaka curry. Prosto, łatwo i smacznie, te trzy wyrazy odzwierciedlają w całości to danie.

Tak więc zaczynamy.

Składniki:

  • 300 g fileta z kurczaka
  • 1,5 łyżeczki pasty curry
  • 1 łyżeczka pasty paprykowej
  • 1 łyżeczka pasty pomidorowej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 por
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • świeży imbir
  • 5 ząbków czosnku
  • sól himalajska
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 0,5 cytryny
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • roszponka

Przygotowanie:

  1. Mięso z kurczaka trzeba dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Po umyciu przełożyć na talerzyk z papierowym ręcznikiem, aby nasze mięsko ładnie wyschło. Dlaczego to jest ważne? Pierś z kurczaka podczas mycia szybko „pije” wodę, dlatego przy późniejszej obróbce może nam zacząć się bardziej gotować niż smażyć.
  2. W czasie kiedy nasze mięso się suszy, możemy przygotować marynatę. Do tego potrzebujemy miseczki bądź miski, kwestia naszej wygody i tego co mamy pod ręką. Mi czasami zdarza się mieszać przyprawy w dużym kubku. Kiedy mamy już naczynie to wrzucamy do niego wedle podanych proporcji nasze przyprawy. Zaczynamy od ksylitolu, a następnie pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól himalajska, kurkuma, papryka słodka oraz słodka i na końcu kurkuma. Wszystko delikatnie mieszamy i mamy pierwszy etap marynaty za nami. Teraz część druga, do naszych przypraw dorzucamy 3 ząbki z prasowanego czosnku, pastę paprykową oraz curry. Na sam koniec wyciskamy sok z połówki cytryny, dodajemy odrobinkę oliwy z oliwek i znowu wszystko ze sobą łączymy. Po wymieszaniu odstawiamy na bok. Sprawdźmy jeszcze czy marynata jest wystarczająco słona, bo każdy z nas ma inne kubki smakowe.
  3. Teraz możemy wrócić do naszego kurczaka. Mięso kroimy w drobne paski, i wrzucamy do naszej marynaty. Wszystko dokładnie mieszamy, aby kurczak był cały obtoczony w przyprawie. Jak już wymieszaliśmy to miskę zamykamy wieczkiem bądź zawijamy folią spożywczą tak, aby aromat nie uciekał i wszystko trafiło do mięsa.
  4. Kiedy drób się marynuje to czas zabrać się za przygotowanie warzyw. Paprykę dokładnie myjemy, wycieramy ręcznikiem i kroimy w paski. Pamiętajmy o środku, którego się pozbywamy. Następnie bierzemy cebulę, którą kroimy w pióra, a pozostałe ząbki czosnku obieramy i rozgniatamy delikatnie nożem. Por kroimy tylko białą część, najlepiej w krążki. W tym czasie możemy już zacząć rozgrzewać patelnie z minimalna ilością oliwy. Jak już temperatura patelni będzie się zgadzała to wrzucamy na nią nasze warzywa. Następnie dodajemy pastę z pomidorów i smażymy tak długo, aż zacznie się lekko przypalać. Wtedy przecier pomidorowy bądź też pasta uwalnia najwięcej smaku i aromatu. Po wszystkim przekładamy warzywa do jakiegoś naczynia, a tłuszcz zostawiamy na patelni bo na nim będziemy obrabiać nasze mięso.
  5. Patelnie mamy już pustą, nie licząc naszego tłuszczu więc możemy wrzucić tam mięso. Pamiętajmy, aby tłuszcz był rozgrzany. Kiedy kurczak się już ładnie zarumieni to możemy potrzeć obrany imbir i dodać do mięsa. Kwestia ilości imbiru jest zależna od tego jak bardzo go lubicie. Jednak można łatwo przesadzić, dlatego ja dodaje ok 1 łyżkę potartego imbiru, według mnie jest to optymalna dawka. Chwile jeszcze wszystko podsmażamy. Aromaty jakie powinny być teraz u Was w kuchni, nie równają się żadnym innym. Sami zobaczycie.
  6. Czas wszystko połączyć. Ogień bądź też moc jeśli mamy kuchenki indukcyjne dajemy na full i do mięsa dodajemy warzywa oraz mleczko kokosowe. Teraz trzeba szybko mieszać, aby nic się nie przypaliło. Trzymamy to na ogniu ok 1-2 minuty, kwestia kuchenki, tutaj musicie już sami ocenić czy to już wszystko jest cieplutkie.

Podanie:

Tak zrobionego kurczaka przekładamy na talerz i przystrajamy liśćmi rukoli. Jeżeli bardzo lubicie rukolę to możecie dać jej więcej i umieścić obok mięsa na talerzu. Mięso podajemy z ryżem, można z makaronem. Jednak jak dla mnie z makaronem to danie traci swój orientalny wyraz.

BONUS:

Chcecie wiedzieć jak przygotować domową pastę curry? Nie każdy ma w pobliżu domu sklep z orientalnymi przyprawami i kuchnią dlatego pokaże Wam jak szybko można samemu zrobić taką pastę.

Będziemy potrzebowali do tego:

  • nasiona kolendry – 1 łyżeczka
  • kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny ziarnisty – 1,5 łyżeczki
  • skórka starta z 1 limonki
  • skórka starta z 1 cytryny
  • papryczki chili – 2 szt.
  • szalotka – 1 szt.
  • czosnek – 4 ząbki
  • świeży imbir – 3 cm
  • świeża kurkuma – 1 łyżka
  • sól – 1 łyżeczka
  • trawa cytrynowa – 2 łodygi
  • sos rybny- 1 łyżeczka
  • olej sezamowy- 0,25 łyżeczki

Na rozgrzanej patelni prażymy kmin, czarny pieprz oraz kolendrę. Tak długo aż się zezłocą, pamiętajmy aby patelnia była sucha.

Do pojemnika blendera lub rozdrabniacza dodajemy potarte skórki z cytryny i limonki, pokrojona szalotkę, imbir, kurkume oraz papryczkę chilii. Następnie dodajemy prażone przyprawy, dodajemy sos rybny, olej sezamowy oraz sól i posiekaną trawę cytrynową.

Teraz wszystko blendujemy na jednolitą masę. Po zakończeniu przekładamy do słoika i mamy domową pastę curry.

SMACZNEGO

Przepis inspirowany: https://dietetyk.edu.pl/kurczak-curry-oryginalny-przepis-na-kurczaka-w-sosie-curry-z-warzywami/