Zasady zdrowego odżywiania – o czym należy pamiętać układając dietę
10 maja 2019Lato zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim walka o wymarzoną sylwetkę. Oczywiście warto, aby motorem napędowym do działania była nie tylko chęć pokazania się w bikini na plaży, ponieważ chodzi tu o nasze zdrowie, ale od czegoś można zacząć. Jakie są podstawy ułożenia zdrowej diety? Podpowiadamy.
Zdrowe odżywianie stało się ostatnio swojego rodzaju modą. Większość z nas chce się dobrze czuć i równie korzystnie wyglądać, ale żeby to osiągnąć, trzeba nie tylko chęci, ale sporej dawki wiedzy. Kolejna kwestia, to poznanie kondycji własnego organizmu oraz mierzenie siły na zamiary. Nie bez znaczenia pozostaje również aktywność fizyczna. Ale po kolei. Od czego zacząć?
Zdrowe odżywianie, a nawyki żywieniowe
Po pierwsze i najważniejsze – zmieniamy nawyki żywieniowe, jeśli nie jedliśmy dotychczas regularnie. Posiłki podane w odpowiednich dla nas ilościach o stałych porach zbawiennie działają na przemianę materii. Organizm nie boi się tego, że nie dostarczymy mu odpowiednich ilości pokarmu i tym samym przestaje magazynować tłuszcze. Kolejna kwestia, to zrezygnowanie z „szybkiego” jedzenia. Wszelkie fast foody oraz przekąski w postaci paluszków, ciasteczek czy chipsów powinny odejść w zapomnienie, a przynajmniej chociaż pojawiać się na naszym stole okazjonalnie. W końcu wszystko jest dla ludzi, ale w odpowiednich ilościach. Bardzo ważne jest także ograniczenie cukrów – wszelkiej maści. Pamiętajmy jednak o tym, że mogą one pojawić się nawet w smakowej wodzie mineralnej. Czytajmy więc etykiety.
Po porady dietetyczne zapraszamy do specjalistów na https://diet4u.pl/szkolenia-doradztwo-zywieniowe/
Układanie zdrowego jadłospisu
Tutaj przede wszystkim istotną rolę odgrywa świadomość tego, że wszelkie produkty dzielimy na różne grupy odpowiedzialne za dostarczanie organizmowi niezbędnych minerałów i substancji odżywczych. Do pierwszej zaliczyć możemy zbożowe i ziemniaki, jako źródło węglowodanów. Dostarczają one między innymi żelazo, fosfor, magnez, potas oraz witaminę B i błonnik. Ostatni znajdziemy także w warzywach i owocach, które należą do drugiej grupy. Kolejna, to produkty mleczne, a wśród nich kefiry, mleko, jogurty, a także twarogowe sery. Ostatnia grupa, to jaja, mięso i ryby. To kolejne cenne źródło białka, jak również nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także żelaza i witamin.
Zanim jednak podejmiemy decyzję o zmianie sposobu żywienia, warto jest wykonać badania i na ich podstawie zasięgnąć porady doradcy żywieniowego. Kolejna kwestia, to przygotowywanie posiłków. Jeśli nie mamy na to czasu lub po prostu nie lubimy gotować, zawsze można skorzystać z pomocy cateringu pudełkowego.